Soepen

Kippensoep
Ingrediënten (drie personen):
- 3 kippenbouillontabletten (zonder tarwe, bijvoorbeeld deze)
- 70-100 g rice sticks (alternatief: rijstnoedels, speltpasta of miehoen)
- 150-300 g gerookte kipfiletplakken
- 1 courgette
- 225 g sperziebonen (diepvries)
- 2 el sojasaus
- 1 tl sambal
Bereiding:
Doe de bouillontabletten met 1,5 liter water in een grote pan en breng aan de kook. Snijd de courgette in stukjes. Voeg de courgette en sperziebonen toe aan de bouillon en kook 1 minuut mee. Breek de rice sticks in stukjes en kook 1 minuut mee. Warm de kipfiletplakken 1 minuut mee. Breng de soep op smaak met sojasaus en sambal.

Paprikasoep
Ingrediënten (twee personen):
- 1 paprika
- 1 pot geroosterde paprika's (uitlekgewicht 350 g)
- 125 g champignons
- 2 el olijfolie
- 70 g tomatenpuree
- 1 liter bouillon (blokjes zonder tarwe, bijvoorbeeld deze)
- 1 el gedroogde basilicum of 5 g verse basilicum
- 50 g rice sticks (alternatief: rijstnoedels, speltpasta of miehoen)
Bereiding:
Snijd de paprika, de geroosterde paprika en de champignons in stukjes. Vermaal de paprika met een staafmixer of blender. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de paprika toe en laat even stoven. Meng de tomatenpuree er doorheen en laat 1 minuut meebakken. Voeg de bouillon en basilicum toe en kook 8 minuten. Bak intussen de champignons. Breek de rice sticks in stukjes en voeg de rice sticks en de champignons toe aan de soep. Kook nog 2 minuten mee.

Tomatensoep
Ingrediënten (drie personen):
- 750 g romatomaten
- 1 ui
- 150 g geraspte peen
- 70 g tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 2 takjes tijm
- 750 ml bouillon (blokjes zonder tarwe, bijvoorbeeld deze)
- 1 tl suiker
- 4 takjes peterselie
- olijfolie
- eventueel met een ei erbij
Bereiding:
Snijd de tomaten in grote stukken en de ui in kleine stukjes. Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Doe de tomatenpuree erbij, pers de knoflook uit boven de pan en doe de ui, de peen en een beetje peper en zout erbij. Bak 5 minuten tot de ui zacht is. Haal de blaadjes tijm en peterselie van de takjes. Doe ze met de bouillon, tomaten en de suiker bij de groenten. Laat 15 minuten zachtjes koken. Serveer eventueel met een ei erbij.

Pompoen-kurkuma-soep
Ingrediënten (vier personen):
- 900 g (diepvries)pompoen
- 1 ui
- 2 rode pepers
- 1 teentje knoflook
- 1400 ml bouillon (blokjes zonder tarwe, bijvoorbeeld deze)
- 2 tl kurkuma
- nootmuskaat, peper en zout
- lactosevrije bakboter of olijfolie
- eventueel: 40 ml light soja kookroom en verse peterselie voor de garnering
Bereiding:
Snijd de pompoen in stukjes of ontdooi de diepvriespompoen. Snijd de ui en rode pepers in stukjes en pers de knoflook uit. Verwarm wat lactosevrije bakboter of olijfolie in een soeppan. Bak de ui, rode pepers en knoflook tot de ui zacht is. Voeg de pompoen toe en bak dit kort mee. Voeg hier de bouillon aan toe en laat dit 20 minuten pruttelen. Pureer de soep eventueel met een staafmixer. Voeg de kurkuma toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Serveer eventueel met een beetje light soja kookroom en verse peterselie.

Wortelsoep
Ingrediënten (vier personen):
- 1 kg wortelen
- 100 g spinazie
- 200 ml kokosmelk
- 1 ui
- 1 limoen
- 2 el yellow curry paste
- 1 teentje knoflook
- 2 tl gemberpoeder
- lactosevrije bakboter of olijfolie
Hulpmiddel:
- staafmixer
Bereiding:
Snijd de wortelen en ui in stukken en pers de knoflook uit. Verwarm wat lactosevrije bakboter of olijfolie in een soeppan. Bak de wortelen, ui en knoflook en laat het eventjes smoren. Voeg de yellow curry paste en gember toe en roerbak het even mee. Voeg vervolgens 500 ml water en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Knijp het sap uit de limoen en voeg dit toe aan de soep. Laat het een paar minuutjes koken. Zet de staafmixer in de pan en mix het geheel tot een egale soep. Roer op het laatst de spinazie door de soep en serveer de soep direct.

Minestronesoep
Ingrediënten (drie personen):
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen
- 1 courgette
- 200 gram pompoen
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 700 ml groentebouillon
- 100 gram pasta
- 200 gram cannellini bonen (uitgelekt 125 gram)
- Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 3 theelepels Italiaanse kruiden
- 3 theelepels paprikapoeder
Bereiding:
Snijd de ui en knoflook fijn en de bleekselderij, winterpeen, courgette en pompoen in blokjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en groenten tot de groenten wat zachter worden (ongeveer 10 minuten). Voeg de Italiaanse kruiden en paprikapoeder toe en bak even mee. Voeg ook de tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee. Doe dan de tomatenblokjes en bouillon erbij. Voeg de pasta toe en laat zo'n 15 minuutjes staan tot de pasta gaar is en de soep wat dikker. Voeg tijdens de laatste 5 minuten de bonen toe aan de soep om mee te verwarmen. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Maak jouw eigen website met JouwWeb