HELP! Wat ingewikkeld!!!

Vind je het maar ingewikkeld om te koken zonder lactose en met beperkte fructose, fructanen en sorbitol? Hieronder vind je ideeën voor gemakkelijke avondmaaltijden met maar enkele ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Deze recepten zijn meestal niet volledig glutenvrij en FODMaP-vrij. Vaak zit er een klein beetje tarwe in (gluten, fructanen) en/of een klein beetje ui en knoflook (fructanen). Als je het FODMap-dieet al een tijdje volgt en niet heel gevoelig bent voor fructanen, kan je deze recepten proberen. Voeg er echter geen extra ui en knoflook aan toe, want dan wordt de hoeveelheid fructanen te hoog.


Aardappelen, groente en vlees of vis

Ingrediënten (voor twee personen):
- 450 g aardappelstukje, -schijfjes of -krieltjes
- 400 g groente*
- vis (onbewerkt) of mager vlees (onbewerkt)
- lactosevrije bakboter of olijfolie
- saus: tomatenketchup of chilisaus (zonder fructose)

Bereiding:
Lukt waarschijnlijk wel zonder aanwijzingen.

* Niet alle groenten zijn fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm. De meeste groenten kunnen wel gegeten worden tot een bepaald aantal gram, dus als je een combinatie van groenten koopt zit je meestal goed. Ga echter niet voor asperges, avocado, knolraap, sugar snaps, tuinbonen of witte bonen in tomatensaus. Zie voor een volledige lijst van groenten helemaal onderaan deze pagina.


Pasta met tomatensaus

Ingrediënten (voor drie personen):
- 180-225 g (volkoren) speltpasta of glutenvrije pasta
- 500-780 g tomatensaus zonder fructose, lactose en gehakt [bijv. AH pastasaus basis, Grand'Italia Basilico of Bertolli kruidig]
- 370 g tonijn (of gekookte hamblokjes of kipfilet)
- groenten zoals paprika, wortel en champignon (niet teveel champignon als er ook al ui en knoflook in de tomatensaus zit)
- lactosevrije bakboter of olijfolie

Bereiding:
Naar eigen inzicht.


Chicken tonight

Ingrediënten (voor drie personen):
- 150-250 g zilvervliesrijst
- Chicken Tonight Kerrie of Hawaï (geen andere smaken, daarin zit fructose)
- 350 g kipfilet
- groenten zoals paprika, wortel en courgette
- ananas uit blik
- lactosevrije bakboter of olijfolie

Bereiding:
You can do it!


Boerenkoolstamppot

Ingrediënten (voor twee personen):
- 300 g boerenkool
- 450 g pompoen*
- 250 g hamblokjes
- 2 eieren
- lactosevrije bakboter of olijfolie

Bereiding:
Alles even koken of bakken.

* Voeg voor grotere eters ook nog twee aardappelen of wat meer pompoen toe. Je kan de boerenkool, pompoen en aardappel in één pan koken (pompoen wel wat later toevoegen). Je kan natuurlijk ook boerenkoolstamppot met alleen aardappelen maken, maar als je 'm met pompoen maakt is de stamppot smeuïg van zichzelf en heb je geen jus nodig. Als je 'm wel met alleen aardappelen wil maken, gebruik dan juspoeder zonder lactose (bijv. deze).


Salade met aardappelen of patat

Ingrediënten (voor twee personen):
- groente zoals snijbonen, paprika, komkommer, tomaat
- 2 eieren
- oude kaas
aardappelstukje, -schijfjes, -krieltjes of patat
- lactosevrije bakboter of olijfolie

Bereiding:
Gaat wel lukken.


Nacho's uit de oven

Ingrediënten (voor twee personen):
- Nachochips naturel
- 250-500 gram rode salsa dipsaus (zonder fructose en lactose)
- 300 gram kipfilet in blokjes
- 2 paprika’s in stukjes
- oude kaas

Bereiding:
10 minuten in de oven op 220 graden. Kip wel eerst bakken in de pan.


Diepvriesmaaltijd

Ingrediënten (voor één persoon):
- Iglo roerbaksensatie pasta al pesto con verdure
- Of Iglo roerbaksensatie ravioli
- Schaar

Bereiding:
Knip de zak open. Volg de instructie op de verpakking.


 

 

Of bestel Foe Yong Hai bij de Chinees :)


Welke groenten zijn fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm?

  • Groenten die fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm zijn en dus onbeperkt gegeten mogen worden: Andijvie, bamboe, boerenkool, gember, knolselderij, komkommer, pastinaak, Japanse pompoen (de ronde oranje), radijs, rode paprika, sla, snijbiet, taugé, wortels.
  • Groenten die bijna onbeperkt gegeten mogen worden (niet héél veel en niet elke dag): augurk, bloemkool, boterbonen, bruine bonen, cassave, courgette, doperwten, kapucijners, kikkererwten, knoflook, koolraap, peultjes, prei, rabarber, rode en groene peper, selderij, spinazie, spitskool, tomaten, ui, venkel, zoete aardappel, zuurkool.
  • Groeten die beperkt gegeten mogen worden bij een fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm dieet: Artisjok (100 gram), aubergine (100 gram), broccoli (100 gram), champignons (85 gram), flespompoen (50 gram), groene en gele paprika (100 gram), kidneybonen (100 gram), linzen (50 gram), maïs (50 gram), olijven (5-10 stuks), paksoi (160 gram), rode bieten (vers 30 gram, pot 60 gram), rode kool (130 gram), sojabonen (50 gram), snijbonen (100 gram), sperziebonen (120 gram), spliterwten (50 gram), spruitjes (6 stuks), tomaten uit blik (180 gram), witlof (100 gram), zongedroogde tomaten (5 stuks), witte kool (90 gram).
  • Groenten die beter niet gegeten kunnen worden bij een fructose-arm, sorbital-arm en fructanen-arm dieet: Asperges, avocado, knolraap, sugar snaps, tuinbonen en witte bonen in tomatensaus.