Gebak

Chocolade-cakejes
Ingrediënten (10 cakejes):
- 1 ei
- 1 banaan
- 30 g rijstmeel
- 30 g kleefrijstmeel
- 0,5 tl bakpoeder
- 45 g cacaopoeder
- 155 g fijne tafelsuiker
- 1 tl vanillesuiker
- 1 el zonnebloemolie of olijfolie
- 100 g lactosevrije roomkaas (bijv. van Arla)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Breek de banaan in stukjes en doe in een kom. Voeg het ei toe en meng met een mixer. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en roer goed door elkaar. Doe het mengsel in cupcake-vormpjes. Bak in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt (+/- 25 minuten).
Tip: Als je een chocoladetaart wil maken, gebruik dan het dubbele recept en doe deze 40 minuten in de oven.

Suikervrije chocolade-cakjes
Ingrediënten (13 cakejes):
- 2 eieren
- 2 bananen
- 30 g rijstmeel
- 30 g kleefrijstmeel
- 0,5 tl bakpoeder
- 45 g cacaopoeder
- 2 tl vanille-aroma
- 1 el zonnebloemolie of olijfolie
- 100 g lactosevrije roomkaas (bijv. van Arla)
- 2 el chiazaad
- 30 g ongezouten pecannoten (door het beslag)
- 13 halve ongezouten pecannoten (garnering)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Breek de bananen in stukjes en doe in een kom. Voeg de eieren toe en meng met een mixer. Voeg daarna alle andere ingrediënten behalve het chiazaad en pecannoten toe en roer goed door elkaar. Breek de pecannoten in stukjes en voeg samen met het chiazaad toe aan het beslag. Doe het mengsel in cupcake-vormpjes. Bak in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt (+/- 25 minuten).

Citroencake
Ingrediënten (1 cake):
- 3 eieren
- 140 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 180 ml olijfolie
- 100 g amandelmeel
- 75 g rijstmeel (alternatief: glutenvrije bakmix)
- 75 g boekweitmeel
- 50 g maïzena
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- sap en rasp van 1 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met olijfolie. Mix de eieren met de suiker en vanille met een mixer luchtig (ongeveer 3 minuten). Voeg de olijfolie toe en mix nog 2 minuten. Meng in een aparte kom het amandelmeel, rijstmeel, boekweitmeel, maïzena, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het mengsel aan de eieren toe en mix een paar minuten. Voeg citroensap en citroenrasp toe aan het beslag en mix nog even tot het een mooi egaal beslag is. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.

Basterdsuiker cupcakes
Ingrediënten (6 stuks):
- 120 ml lactosevrije melk
- 40 ml zonnebloemolie
- 90 g donkere basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 40 g rijstmeel (alternatief: glutenvrije bakmix)
- 40 g kleefrijstmeel (alternatief: glutenvrije bakmix)
- 1 eetlepel maïzena
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de melk, olie, basterdsuiker en vanille in een kom. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en roer tot de klontjes eruit zijn. Doe het mengsel in cupcake-vormpjes. Bak in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt (+/- 25 minuten).

Citroen cupcakes
Ingrediënten (6 stuks):
- 1 ei
- 50 g suiker
- 1 tl vanillesuiker
- 60 ml olijfolie
- 30 g amandelmeel
- 25 g rijstmeel (alternatief: glutenvrije bakmix)
- 25 g boekweitmeel
- 20 g maïzena
- 2/3 tl bakpoeder
- snufje zout
- sap en rasp van 1/3 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix het ei met de suiker en vanille met een mixer luchtig (ongeveer 3 minuten). Voeg de olijfolie toe en mix nog 2 minuten. Meng in een aparte kom het amandelmeel, rijstmeel, boekweitmeel, maïzena, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het mengsel aan de ei toe en mix een paar minuten. Voeg citroensap en citroenrasp toe aan het beslag en mix nog even tot het een mooi egaal beslag is. Giet het beslag in cupcake-vormpjes en bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar.

Clatoufis met aardbeien
Ingrediënten (8 punten):
- 4 eieren
- 2 bananen
- 60 g aardbeien
- 1 el geraspte/gemalen kokos
- 1 el kokosmeel
- eventueel een paar druppels vanille-aroma
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breek de bananen in stukjes en doe in een kom. Voeg de eieren, kokos, kokosmeel, en eventueel de vanille-aroma toe en mix met een mixer tot een egaal geheel. Vet een bakvorm in met olijfolie, lactosevrije bakboter of kokosolie en giet het beslag erin. Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel ze over het beslag. Bak de clatoufis in 15-20 minuten gaar. De clatoufis is zowel warm als koud lekker.

Wortel-bananen-taart
Ingrediënten (8 punten):
- 4 eieren
- 2 bananen
- 75 g geraspte peen
- 1 el geraspte/gemalen kokos
- 1 el kokosmeel
- 2 el havermout (alternatief: 1 el chiazaad)
- 1 el amandelen of walnoten
- 1 el pompoenpitten
- eventueel een paar druppels vanille-aroma
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breek de bananen in stukjes en doe in een kom. Voeg de eieren, kokos, kokosmeel, en eventueel de vanille-aroma toe en mix met een mixer tot een egaal geheel. Hak de amandelen of walnoten in stukjes. Voeg ze samen met de peen, havermout en pompoenpitten toe aan het beslag. Vet een bakvorm in met olijfolie, lactosevrije bakboter of kokosolie en giet het beslag erin. Bak de taart in 15-20 minuten gaar. De taart is zowel warm als koud lekker en kan je eten als tussendoortje of als gezonde lunch.

Dadel-pepernoten
Ingrediënten (70-80 pepernoten):
- 150 g amandelmeel
- 2 el koekkruiden
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei
- 8 Medjoul dadels
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar. Verwijder de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kleine stukjes (eventueel met een staafmixer of keukenmachine). Voeg het ei en de dadels aan het beslag toe. Kneed kleine bolletjes van het beslag en bak ongeveer 15 minuten in de oven.

Pompoen-bananen-cake
Ingrediënten (1 platte cake):
- 150 g (diepvries)pompoen
- 2 bananen
- 2 eieren
- 50 g glutenvrij meel
- 20 g kokosmeel
- 20 g kokosrasp
- 2 tl koekkruiden
- 1 tl kaneel
- 1 tl basterdsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 15 g pecannoten
- 1 el pompoenpitten
Bereiding:
Kook de diepvriespompoen 10 minuten en giet af. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de bananen in stukjes en doe in een kom. Voeg de eieren toe en mix met een mixer tot een egaal geheel. Voeg daarna het glutenvrije meel, kokosmeel, kokosrasp, koekkruiden, kaneel, basterdsuiker en bakpoeder toe en mix nog even. Breek de pecannoten in stukjes en voeg toe samen met de pompoenpitten en de gekookte pompoen. Vet een bakvorm in met olijfolie, lactosevrije bakboter of kokosolie en giet het beslag erin. Bak de cake in 20 minuten gaar. De cake is zowel warm als koud lekker en kan je eten als tussendoortje of als gezonde lunch.
Maak jouw eigen website met JouwWeb