Diner

Spinaziepasta
Ingrediënten (voor 3 personen):
- 125g (volkoren) speltpasta
- 200 g spinazie
- 300 g vegetarische kipstukjes
- 1 courgette
- 1 rode peper
- 1 ui
- 200 g fêta
- 175 g geraspte oude kaas
- 400 g tomatenblokjes
- 140 g tomatenpuree
- 5x draai peper, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl chilipoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden (optioneel). Kook de speltpasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de courgette, ui, rode peper en fêta. Wok de vegetarische kipstukjes met de courgette, ui en rode peper. Voeg de spinazie in delen toe tot het geslonken is. Voeg daarna de tomatenblokjes, tomatenpuree en de kruiden toe. Roer op het laatst de fêta door de saus.
Optioneel: Doe de saus en de gekookte pasta samen in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas eroverheen. Bak de pasta 20 minuten in de oven.

Pompoenpasta
Ingrediënten (voor twee personen):
- 125 g (volkoren) speltpasta
- 300 g diepvriespompoen
- 1 kleine broccoli
- 1 rode peper
- 125 g hamblokjes
- 100 ml lactosevrije melk
- 20 ml olijfolie
- 10 g rijstmeel
- 10 g maizena
- 80 g parmezaanse kaas
- zout, nootmuskaat, oregano
- lactosevrije bakboter of olijfolie
Bereiding:
Kook de speltpasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de broccoli in roosjes en kook 4 minuten. Kook de pompoenblokjes 5 minuten en maak fijn met een vork. Doe de olijfolie, rijstmeel, maïzena en lactosevrije melk in een pannetje en laat al roerend zachtjes aan de kook komen tot het een egale saus wordt (eventueel wat extra lactosevrije melk toevoegen). Voeg de pompoen en een deel van de parmezaanse kaas toe aan de saus (bewaar de rest om over de pasta heen te strooien) en maak op smaak met zout, nootmuskaat en oregano. Snijd de rode peper in kleine stukjes en wok een paar minuten samen met de hamblokjes. Voeg de speltpasta, broccoli en pompoenkaassaus bij de rode peper en hamblokjes.

Speltpasta met ham en groente-tomaten-saus
Ingrediënten (voor vier personen):
- 250 g (volkoren) speltpasta
- 250 g gekookte hamblokjes
- 1 paprika
- 1 aubergine
- 125 g champignons
- 150 g geraspte peen
- 250 g cherrytomaten
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 blikje tomatenpuree (140 g)
- kruiden (bijv. paprikapoeder, basilicum en oregano)
- naar smaak: pijnboompitten, gekookt of gebakken ei, fructosevrije tomatenketchup, geraspte oude kaas
- lactosevrije bakboter of olijfolie
Bereiding:
Kook de speltpasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd alle groente en wok de hamblokjes met de paprika en aubergine in één pan in olijfolie of lactosevrije bakboter. Voeg de geraspte peen, champignons en cherrytomaten toe en wok kort mee. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en de kruiden (en eventueel de pijnboompitten) daar aan toe en verwarm nog even mee. Lekker met een ei, wat fructosevrije ketchup en geraspte kaas.

Zoetzure kip met verse ananas en rijst
Ingrediënten (voor drie personen):
- 150 g zilvervliesrijst
- 300 g kipfilet
- 1 verse ananas
- 1 paprika
- 1 aubergine
- 250 g cherrytomaten
- 3 el gembersiroop
- 3 el limoensap
- kruiden (bijv. rozemarijn of tijm)
- lactosevrije bakboter of olijfolie
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de ananas, de kipfilet en de groenten in stukken. Wok de kip tot deze gaar is. Voeg de paprika en aubergine toe en wok deze mee. Voeg daarna de gembersiroop, limoensap, kruiden en cherrytomaten toe. Verwarm op het laatst de ananas nog even mee.

Vegetarische lasagne
Ingrediënten (voor drie personen):
Tomatensaus:
- olijfolie
- 150 g geraspte peen
- 3 bosuitjes
- 500 ml gezeefde tomaten (passata)
- 140 g tomatenpuree
- kruiden: 1,5 el oregano, 1,5 el tijm, 1 el paprikapoeder, 1 tl zout, 1 tl peper, 1 el basilicum
Bechamelsaus:
- 30 ml olijfolie
- 15 g rijstmeel
- 15 g maïzena
- 350 ml lactosevrije melk
- peper en zout
Lasagne-lagen:
- glutenvrije lasagnebladen
- 450 g diepvriesspinazie (zonder lactose)
- geraspte oude kaas
Bereiding:
Snijd de bosui in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in een wok en voeg de geraspte peen en de bosui toe. Fruit een paar minuten. Voeg de gezeefde tomaten, tomatenpuree en 500 ml water met de kruiden toe. Laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur. Verwarm ondertussen de diepvriesspinazie in de magnetron of in een pannetje, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200 graden en maak vervolgens de bechamelsaus. Meng de rijstmeel en maïzena goed met de olijfolie en voeg daarna de lactosevrije melk toe. Verwarm dit mengsel in een pannetje terwijl je regelmatig blijft roeren en tot het begint te binden. Breng op smaak met peper en zout. Bouw de lasagne op in een ovenschaal door te beginnen met een laag tomatensaus, dan een laag glutenvrije lasagnebladen, dan een laag spinazie, glutenvrije lasagnebladen, tomatensaus, en als laatste de bechamelsaus. Strooi wat geraspte oude kaas over de bechamelsaus en bak de lasagne 20 tot 30 minuten in de oven.

Foe yong hai
Ingrediënten (voor vier personen):
- 130 g rijst
- 6 eieren
- 400 g gepelde tomaten in tomatensap
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml azijn
- beetje maïzena
- ½ el sesamolie
- 50 g champignons
- 50 g geraspte peen
- 1 paprika
- ½ prei
- 200 g kip
- suiker, peper en zout
- lactosevrije bakboter of olijfolie
- eventueel een rode peper of wat chilisaus zonder fructose (naar smaak)
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook uit. Bak de ui en knoflook een paar minuten. Snijd eventueel een rode peper en bak deze mee. Snijd de gepelde tomaten en voeg ze bij de ui en knoflook. Voeg na 1 minuut 50 ml azijn, 200 ml water en 5 eetlepels suiker toe. Voeg de sesamolie toe, een beetje maïzena om de saus te binden en naar smaak eventueel peper, zout en/of wat chilisaus. Snijd de prei, paprika en champignons in kleine stukjes en de kipfilet in dunne plakjes. Klop de eieren los en meng met 2 theelepels suiker, peper en zout. Voeg de groenten en kip toe aan de eieren en meng door elkaar. Verhit olie of boter in een brede koekenpan en bak het ei/groentemengsel aan beide kanten goudbruin. Serveer de rijst, met de saus en de foe yong hai.

Gebakken aardappelen, groente en vlees/vis of ei
Ingrediënten:
- aardappelen
- groenten die fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm zijn, zoals wortels, een groentesalade, pompoen, bloemkool, doperwten, zoete aardappel, snijbonen* (tot 100 gram), sperziebonen* (tot 120 gram), broccoli* (tot 100 gram) of maïs* (tot 50 gram)
- vis (onbewerkt), mager vlees (onbewerkt) of ei
- saus: tomatenketchup (zonder fructose, bijv. deze), chilisaus (zonder fructose, bijv. deze) of mayonaise (zonder fructose, bijv. deze)
* De groenten met een sterretje erachter zijn fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm tot een bepaald aantal gram, dus liefst combineren met een andere groente waar meer van gegeten mag worden. Zie voor een volledige lijst helemaal onderaan deze pagina.
Bereiding:
Bak de aardappelen, kook de groenten en bak de vis of het vlees. Serveer met de saus.

Stamppot met vlees/vis of ei
Ingrediënten:
- aardappelen
- groenten die fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm zijn, zoals spinazie, andijvie, boerenkool of rode kool
- vis (onbewerkt), mager vlees (onbewerkt) of ei
- eventueel een scheutje lactosevrije melk
- jus zonder tarwe en lactose (bijv. Maggi jus tabletten)
Bereiding:
Kook de aardappelen en de groenten. Stamp de aardappelen en voeg eventueel een scheutje lactosevrije melk toe. Schep de groenten er doorheen. Bak de vis of het vlees. Serveer met de jus.

vegetarische Komkommerroerbak
Ingrediënten (voor drie personen):
- 150 g zilvervliesrijst
- 2 el sesamzaad
- 4 eieren
- halve komkommer
- 1 paprika
- 150 g geraspte peen
- 1 tomaat
- 2 zakjes misosoep
- 2 el sojasaus
- lactosevrije bakboter of olijfolie
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in ongeveer 2 minuten goudbruin. Klop de eieren los, verhit olijfolie of lactosevrije bakboter in een koekenpan en bak een omelet van de eieren. Neem uit de pan en snij in reepjes. Snijd de komkommer, paprika en tomaat in stukjes. Wok de paprika en geraspte peen. Verwarm aan het eind de komkommer en tomaat even mee. Voeg vervolgens de misosoep en sojasaus toe. Voeg de rijst, de omeletreepjes en het sesamzaad toe aan de groentemix en roerbak kort mee.

Kip met pindasaus, boontjes en komkommer
Ingrediënten (voor drie personen):
- 100 g zilvervliesrijst
- 600 g kipfilet
- 200 g sperziebonen
- 1 paprika
- 1 komkommer
- 1 rode peper
- 100 ml ketjap manis
- 50 ml tomatenketchup (zonder fructose)
- 4 el pindakaas
- lactosevrije bakboter of olijfolie
- eventueel: kroepoek naturel (zonder lactose) en/of een eitje
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de boontjes. Snijd de kip in blokjes, maak op smaak met zout en peper en bak tot de kipblokjes gaar zijn. Snijd de komkommer, rode peper en paprika en bak 2 minuten mee. Voeg de ketjap, ketchup en 200 ml water toe en breng aan de kook. Stoof de kip 15 minuten op laag vuur. Roer de pindakaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 3 minuten zachtjes stoven.

Kip tandoori
Ingrediënten (voor drie personen):
- marinade en kruidenmix ‘chicken tandoori’ van Beltane (verkrijgbaar bij winkelglutenvrij.nl)
- 600 g kipfilet
- 4 middelgrote aardappelen
- 600-800 g groente, bijv. 2 paprika's, 250 gram champignons, 1 courgette en 1 tomaat
- olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de aardappelen in plakken en kook deze kort. Snijd de kip en groente in stukken. Doe de groente in een ingevette ovenschaal. Meng er de kruidenmix doorheen en voeg 50 ml water toe. Meng in een kommetje de marinade met 2 eetlepels olie en voeg de kip hieraan toe. Leg de aardappel en kip op de groente en bak in 30-40 minuten gaar.

Eierwraps
Ingrediënten (voor twee tot drie personen):
- 8 eiwitten
- 40 g kokosmeel
- 20 g arrowroot
- 300 g kipfilet
- 200 g kidneybonen
- 2 el maïs
- 200 g tomatenstukjes
- marinade en kruidenmix ‘chili wraps’ van Beltane (verkrijgbaar bij winkelglutenvrij.nl) óf voeg zelf kruiden toe
- naar smaak: sla en geraspte oude kaas
- zout en tijm
- olijfolie
Bereiding:
Klop de eiwitten luchtig. Meng de kokosmeel en arrowroot door de eiwitten. Voeg 100 tot 150 ml water toe zodat het een dun beslag wordt. Breng op smaak met zout en tijm. Verhit wat lactosevrije bakboter of olijfolie in een koekenpan en bak van het beslag kleine, dunne eierwraps (ongeveer 8 stuks). Snijd de kip in stukjes. Meng een eetlepel olie met de marinade in een pan en bak hierin de kip tot deze gaar is. Voeg daarna de kidneybonen en maïs toe en bak even mee. Voeg de tomatenstukjes en de kruidenmix toe en verwarm dit 5 minuten mee. Vul de eierwraps met het kipmengsel en eventueel met wat sla en geraspte oude kaas.

Venkel met garnalen
Ingrediënten (voor drie personen):
- 70 g rijst
- 4 knollen venkel
- 225 g rauwe en gepelde (diepvries)garnalen
- 500 gram cherrytomaten
- 20 zwarte olijven
- 3 el gembersiroop
- 3 el limoensap
- 2 tenen knoflook
- 2 el tijm
- peper en zout naar smaak
- olijfolie
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ontdooi de garnalen als je diepvriesgarnalen hebt. Haal het pluizige groen van de venkel en snijd dit fijn. Snijd de venkel in stukken en kook de stukken 10 minuten. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Laat de garnalen een paar minuten marineren in 4 eetlepels olie en de uitgeperste knoflook. Snijd de cherrytomaten doormidden. Doe vervolgens alle ingrediënten in een ovenschaal, roer goed door elkaar en bak in 30 minuten gaar. Serveer met de rijst.

Chili con carne
Ingrediënten (voor twee personen):
- marinade en kruidenmix ‘chili con carne’ van Beltane (verkrijgbaar bij winkelglutenvrij.nl)
- 300 g kipgehakt
- 70 g rijst
- 1 paprika
- 200 g kidneybonen
- 6 ananasschijven
- 50 g tomatenpuree
- olijfolie
Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de paprika en ananasschijven in stukjes. Doe 2 eetlepels olijfolie samen met de marinade in een wokpan en verhit het mengsel even. Voeg daarna het kipgehakt toe en braad dit. Voeg dan de paprika, kidneybonen, tomatenpuree en 200 ml water met de kruidenmix toe. Laat het in 5 minuten gaar worden. Voeg aan het eind de ananas toe. Roer de gekookte rijst er doorheen.

Spinazie-ovenschotel
Ingrediënten (voor twee personen):
- 5 middelgrote aardappelen
- 450 g diepvriesspinazie (zonder lactose)
- 3 eieren
- 100 g fêta
- 1 el pijnboompitten
- nootmuskaat, oregano, zout en peper
- olijfolie
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd in plakjes. Kook ze ongeveer 5 minuten. Verwarm de diepvriesspinazie in de magnetron of in een pannetje, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden. Snijd de fêta in stukjes en roer door de spinazie samen met de pijnboompitten. Maak de spinazie op smaak met zout en peper en doe in een kleine ovenschaal. Leg de aardappelschijfjes eroverheen. Klop de eieren los en strooi er wat nootmuskaat door. Giet het eimengsel over de aardappels. Giet een klein beetje olijfolie over het gerecht en strooi er wat oregano over. Bak de ovenschotel 20-30 minuten.
Welke groenten zijn fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm?
- Groenten die fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm zijn en dus onbeperkt gegeten mogen worden: Andijvie, bamboe, boerenkool, gember, knolselderij, komkommer, pastinaak, Japanse pompoen (de ronde oranje), radijs, rode paprika, sla, snijbiet, taugé, wortels.
- Groenten die bijna onbeperkt gegeten mogen worden (niet héél veel en niet elke dag): augurk, bloemkool, boterbonen, bruine bonen, cassave, courgette, doperwten, kapucijners, kikkererwten, knoflook, koolraap, peultjes, prei, rabarber, rode en groene peper, selderij, spinazie, spitskool, tomaten, ui, venkel, zoete aardappel, zuurkool.
- Groeten die beperkt gegeten mogen worden bij een fructose-arm, sorbitol-arm en fructanen-arm dieet: Artisjok (100 gram), aubergine (100 gram), broccoli (100 gram), champignons (85 gram), flespompoen (50 gram), groene en gele paprika (100 gram), kidneybonen (100 gram), linzen (50 gram), maïs (50 gram), olijven (5-10 stuks), paksoi (160 gram), rode bieten (vers 30 gram, pot 60 gram), rode kool (130 gram), sojabonen (50 gram), snijbonen (100 gram), sperziebonen (120 gram), spliterwten (50 gram), spruitjes (6 stuks), tomaten uit blik (180 gram), witlof (100 gram), zongedroogde tomaten (5 stuks), witte kool (90 gram).
- Groenten die beter niet gegeten kunnen worden bij een fructose-arm, sorbital-arm en fructanen-arm dieet: Asperges, avocado, knolraap, sugar snaps, tuinbonen en witte bonen in tomatensaus.
Maak jouw eigen website met JouwWeb